De ce are nevoie de un server o companie mica? (P)


Detii o afacere mica? Sau poate ca una de nivel mijlociu? Conteaza marimea unei companii? Conteaza un raspuns la o astfel de intrebare? Pe scurt, desigur, conteaza. Dar sa vedem si de ce conteaza? Care este motivatia unui server intr-o companie mica sau mijlocie?

Pentru noi, cei de la URY STORE, conteaza marimea afacerii tale. Insa aceasta este importanta pentru URY STORE numai dintr-un singur punct de vedere si anume: sa iti putem configura si oferi cel mai eficient, performant si versatil server adaptat perfect nevoilor business-ului pe care il dezvolti sau il reprezinti, bugetului avut la dispozitie, dar si resurselor de calcul si procesare necesare. La ce ar folosi sa configuram un server cu capacitati de procesare peste nevoile companiei? Sau cu ce te ajutam daca iti configuram un server sub nevoile de procesare ale intreprinderii tale? Ori nevoile de partajare in retea si de conlucrare centralizata dintr-o companie sunt direct proportionale cu marimea si complexitatea acesteia.

De asemenea, te mai poti intreba, tu ca si antreprenor: “dar de ce are nevoie de un server compania mea in conditiile in care este o microintreprindere sau o intreprindere mica?”

Raspunsul este simplu si, desi este aproape intuitiv, el merita a fi explicitat, cel putin pe scurt.

Traim intr-o era in care informatia este omniprezenta, accesul la informatie este mai facil si mai liber ca niciodata in istoria omenirii, cantitatea de informatii este atat de mare incat daca incercam sa o cuprindem cu mintea, sa o intelegem este ca si cum am dori sa intelegem marimea Caii Lactee.

Studiile au aratat ca in perioada de dinainte de era tehnologiilor informatiei (IT), omul consuma pe zi, in medie, cantitatea de informatie aferenta a 1-2 ziare. Astazi omul a ajuns la un fel de obezitate informationala si consuma zilnic cantitatea de informatie aferenta a 200 de ziare.

Este o cantitate imensa si un salt urias in consumul de informatii de catre om. Iar aceasta realitate determina inevitabil consecinte imediate dintre cele mai diverse la nivelul oricarei companii, indiferent de dimensiunea acesteia, indiferent de numarul ei de angajati.

Sa luam exemplul partajarii informatiilor, care a devenit vitala pentru orice business. Intr-o companie poti partaja informatiile necesare cu toti angajatii, dar o poti face si numai catre tine insuti chiar daca tu esti unicul si singurul angajat al companiei. Astazi poti lucra de la birou, dar maine poate lucrezi de acasa (recenta pandemie ne-a demonstrat ca putem fi chiar obligati sa lucram de acasa). Sau poate ca ai plecat la un targ de profil in U.K. unde stai 3 zile si atunci poti lucra chiar de peste hotare. Sau poate ca ai plecat in concediu in Ibiza, iar firma de contabilitate ti-a incarcat pe server fisierele contabile ale lunii si tu esti curios sa vezi profitabilitatea firmei si sa afli in timp real daca iti permiti inca 2 zile de concediu si 7 cocktailuri. Nu ai putea accesa astfel de informatii intr-un mod facil, de oriune si oricand, daca nu ai detine un server echipat complet (sistemul server), adica intregul ansamblu de aplicatii, unitatea server, componentele necesare, auxiliarele etc.

Dar partajarea informatiilor, distribuirea datelor intr-o retea, punerea acestora in comun pentru a optimiza procesele decizionale, conlucrarea dintre oameni si departamente, pentru a eficientiza si dezvolta comunicarea, nu este singurul motiv pentru care o companie, chiar si mica, are nevoie de un server adaptat perfect nevoilor sale.

Contextul informational in care traim astazi a fost si este, pe de-o parte, o consecinta fireasca a nevoilor informationale mereu in crestere ale omului, iar pe de alta parte, este meritul tehnologiei informatiei (IT) care a facilitat accesul la informatii, productia, stocarea, distribuirea si partajarea lor. Iar acest context este definit de o dinamica extrem de ridicata.

Cantitatea uriasa de date si dinamica majora a contextelor informationale necesita o adaptabilitate de maxima eficienta. Si aceasta adaptabilitate implica nevoi foarte specifice, in concret, tehnologii de stocare a cantitatilor uriase de date, tehnologii de calcul si de procesare a datelor, aplicatii software aferente tehnologiilor de procesare, memorii de stocare si de lucru, calculatoare si retele de calculatoare, tehnologii de back-up si de redundanta de toate tipurile, tehnologii de mentenanta, internet de mare viteza si multe alte tehnologii ale informatiei.

Aici intervine serverul, acel “super” calculator cu toate componentele hardware si accesoriile aferente, precum si cu intregul ansamblu de programe informatice (software), care are rolul de a centraliza, de a gestiona si de a controla eficient accesul centralizat la intregul portofoliu de resurse si servicii ale companiei intr-o retea locala sau globala de calculatoare. Prin resursele si serviciile companiei intelegem: fisiere, documente electronice, baze de date, aplicatii informatice, infrastructura IT etc.

Ca sa putem lucra cu astfel de resurse complexe si sofisticate ale companiei avem o nevoie vitala de ceea ce numim server.

In raport cu datele si cu informatiile serverele asigura executia urmatoarelor operatii si procese: cooperare, conlucrare, centralizare, partajare, descentralizare structurata, lucrul la distanta si fara limita de timp.

Iar atributele serverelor in raport cu datele si informatiile pot fi enumerate astfel: putere de calcul, viteza de calcul, consolidarea datelor, virtualizare, securizare, eficienta, versatilitate, extensibilitate, performanta, accelerare, adaptabilitate, usurinta, scalabilitate, cantitate foarte mare de stocare.

Si toate acestea nu sunt necesitati specifice numai marilor companii sau corporatii. Ele sunt specifice tuturor companiilor si organizatiilor indiferent de marime. Ba mai mult piata de profil include inclusiv servere si sisteme server pentru uz individual sau casnic.

Internetul lucrurilor, inteligenta artificiala, invatarea automata, automatizarea liniilor de productie, toate acestea presupun retele de calculatoare centralizate si gestionate prin intermediul unui server sau a fermelor de servere.

Ca si concluzie, in contextul tehnologic si informational de astazi, sofisticat si hiperdinamic, indiferent de marimea companiei pe care o reprezinti, a detine si opera un server este echivalent cu a nu merge descult pe strada. Aceasta este viziunea URY STORE, expertul tau in servere, unitati server, sisteme server, componente si accesorii server.