Home » Echipa » Cele 13 caracteristici ale echipei

Cele 13 caracteristici ale echipei

echipa

Cantitative:

 1. este un grup de persoane, mai mare sau egal cu 2;

Calitative:

 1. grupul de persoane dezvolta cel putin un obiectiv comun, iar unul dintre membri este liderul formal si informal al acestuia;
 2. obiectivul comun este asumat sincer si cinstit de catre toti membrii grupului;
 3. membrii grupului nu lucreaza, ci con+lucreaza continuu la atingerea obiectivului/obiectivelor comun/comune;
 4. fiecare membru isi cunoaste punctele tari si punctele slabe, iar daca nu si le cunoaste integral, stie  ca pot fi, atat puncte tari, cat si puncte slabe;
 5. punctele tari si punctele slabe sunt recunoscute interactiv in mod public la nivelul intregului grup;
 6. toti membrii grupului au un caracter prosocial (interactionist) si nu antisocial (egoist);
 7. conlucrarea dintre membri se face utilizand tot ceea ce inseamna: logica, comunicare, polemica civilizata si relationare;
 8. impartirea beneficiilor, riscurilor si sarcinilor se face in functie de aportul si de nivelul fiecaruia de specializare si fiecare membru stie si accepta cu onestitate acest lucru;
 9. membrii grupului sunt constienti ca in fiecare etapa de dezvoltare lucrurile se pot schimba si nimeni nu afecteaza pe nimeni si toti sunt implicati cu responsabilitate;
 10. orice problema aparuta in procesul conlucrarii este solutionata procedural prin critica constructiva (nu acuzatii, reprosuri, cautare de vinovati) si analize de detaliu;
 11. fiecare membru al grupului este constient ca problemele si nevoile simple se pot rezolva si satisface in mod individual, dar cele complexe si hipercomplexe nu pot fi solutionate decat in echipa, pentru ca impreuna inseamna mai mult, mai bine si mai sigur;
 12. fiecare membru al grupului este constient ca semenii sai sunt resursele sale si nu obiectele si instrumentele de folosinta partizana, egoista si perversa, de care te poti dispensa cand nu mai ai nevoie.

In concluzie, cand toate cele 13 criterii (calitative si cantitative) sunt indeplinite cumulativ si nu optional, atunci putem considera ca avem de-a face cu o echipa, cu o retea. Iar o retea de creiere si de inimi este mai puternica decat un singur creier si o singura inima. Energia si puterea de calcul cresc exponential.

Autor: Cristinel Mazilu

2 thoughts on “Cele 13 caracteristici ale echipei

 1. În paragrafele următoare am încercat să identific principalele puncte forte ale articolului cu privire la formă, dar mai ales la conținut. De asemenea am precizat argumentele care au stat la baza identificării punctelor forte.
  Cu privire la forma articolului am apreciat stilul concis și abordarea punctuală a caracteristicilor echipei. Imaginea inserată la începutul articolului mi s-a parut extrem de sugestivă pentru că mă trimite cu gândul la realizarea unui puzzle și la importanța fiecărei piese de puzzle. Comparația puzzle – echipă subliniază ideea că fiecare membru al echipei trebuie să fie omul potrivit la locul potrivit.

  Câteva dintre punctele forte referitoare la conținut sunt următoarele:
  – obiectivul comun al echipei – consider că este unul dintre cele mai importante elemente, deoarece determină reunirea membrilor în echipă. Neglijarea obiectivului comun conduce la destrămarea echipei și urmărirea succesului individual.
  – liderul formal și informal – orice echipă de succes are un lider (ideal este ca liderul formal să fie același cu cel informal), care cunoaște foarte bine membrii echipei, știe cum să îi motiveze și totodată este un exemplu pentru ceilalți.
  – conlucrarea – am apreciat acest element ca fiind unul dintre cele mai importante puncte forte ale articolului, deoarece atunci când competențele deținute de membrii echipei sunt puse la lucru în mod complementar, acestea aduc un plus de valoare rezultatului muncii individuale și sporesc șansele de succes.
  – conștientizarea punctelor forte și slabe la nivel individual – acest aspect este un punct forte, deoarce în absența lui, membrii nu ar putea să identifice cea mai importantă contribuție pe care o pot aduce pentru conlucrarea echipei și nici nu ar ști ce este necesar să îmbunătățească sau să elimine.
  – soluționarea problemelor prin critică constructivă – conduce la următoarele efecte pozitive: recunoașterea greșelilor fără teama de a fi criticați, asumarea acțiunilor.
  – comunicarea – consider că este liantul prin care se realizează conexiunea în cadrul ”rețelei”.
  – comparația echipă-rețea din concluzia articolului aduce un plus de valoare celorlalte puncte enunțate anterior pentru că pune în lumină mai clar ideea de conlucrare.

  Pentru a realiza o analiză completă a articolului am încercat să identific și câteva puncte slabe ale articolului și să formulez recomandări pentru îmbunătățirea acestuia.
  În ceea ce privește structura articolului, consider că la începutul prezentării celor 13 caracteristici ale echipei poate fi introdus un paragraf introductiv în care să se precizeze scopul articolului (căror întrebări dorește autorul să ofere răspuns) sau definirea termenului de echipă.
  Articolul poate fi îmbunătățit prin corectarea erorilor de scriere, cum ar fi: ”membrii grubului” – membrii grupului; ”atat puncte tari, cat si punctele slabe” – atât puncte tari, cât și puncte slabe. De asemenea, consider că exprimările mai puțin clare (”nimeni nu afecteaza pe nimeni” ) pot fi reformulate pentru o mai bună înțelegere a enunțului.
  În concluzie, am apreciat că acest articol conține multe idei valoroase, prin intermediul cărora cititorii pot înțelege mai bine ce înseamnă echipa. Consider că punerea în practică a acestor idei/principii va genera rezultate pozitie și va contribui la creșterea eficienței în cadrul organizațiilor. Am găsit un citat despre lucrul în echipă și cred că se potrivește cu principiile prezentate în articol: “Nu Finanţele. Nu Strategia şi nici Tehnologia. Ci lucrul în echipă este cel care rămâne avantajul competitiv final, atât pentru faptul că este atât de puternic cât şi întrucât este atât de rar.” – Patrick Lencioni, 2002

  P.S. Dacă echipa PCG îndeplinește cele 13 caracteristici ale echipei, mi-ar plăcea să fiu ”o piesă” în acest ”puzzle”.

  1. Prima greseala gramaticala semnalata era la punctul 3 (caracterisiticile calitative), am identificat-o si am corectat-o. La fel si cu cea de-a doua, care era la punctul 4 (tot la caracterisiticile calitative). Larisa, multumim pentru sugestii si critici.

   Alte articole si studii in domeniul echipei vor completa ulterior ceea ce acum este mai putin clar. Iar ceea ce este clar inca din aceasta etapa, va fi de asemenea nuantat prin exemple si studii de caz.

Comments are closed.